Waarom leggen we bloemen op het graf?
Op veel plekken in de wereld is het een traditie om bloemen op het graf te leggen. Om verschillende betekenissen en doeleinden, afhankelijk van de cultuur, persoonlijke overtuiging of religie. We hebben een aantal redenen op een rijtje gezet:
1: Eerbied en respect:
Bloemen op het graf leggen als een manier om respect en eerbied te tonen aan de overledene. Bloemen worden beschouwd als een symbool van schoonheid en tederheid, met het neer leggen van bloemen op het graf toon je liefde en waardering voor de overledene.
2: Herdenking:
Bloemen kunnen dienen als een tastbare herinnering aan de overledene. Ze kunnen helpen bij het oproepen van positieve herinneringen, en gebeurtenissen. Deze herinneringen zijn belangrijk bij het herdenken en verwerken van verdriet.
3: Troost:
Voor veel mensen hebben bloemen een kalmerend en troostend effect. Het zien van kleurrijke bloemen op het graf kan een gevoel van vrede en sereniteit brengen te midden van verdriet. Hierdoor kan het neerleggen van bloemen troost bieden aan de nabestaande en helpen bij het verwerkingsproces.
4: Symboliek:
Verschillende bloemen hebben verschillende symbolische betekenissen, daarnaast kun je er voor kiezen om de lievelingsbloem van de overledene op het graf te leggen. Enkele voorbeelden van symbolische betekenissen, lelies worden vaak geassocieerd met zuiverheid, rozen met liefde en respect, en chrysanten met rouw. Door specifieke bloemen te kiezen, kunnen mensen bepaalde emoties en betekenissen overbrengen.
5: Verbinding met de natuur:
Bloemen zijn een deel van de natuur en worden vaak geassocieerd met de levenscyclus. Het leggen van bloemen op het graf kan een gevoel van verbinding met de natuur en de voortgang van het leven vertegenwoordigen.
6: Uiting van emotie:
Soms kunnen woorden ontoereikend lijken om rouw en verdriet uit te drukken. Bloemen kunnen fungeren als een manier om emoties uit te drukken die moeilijk onder woorden te brengen zijn. Het neer leggen van de lievelingsbloem van de overledene of een bloem met een duidelijke betekenis kan soms meer zeggen dan woorden.
7: Traditie en ritueel:
Bloemen leggen op graven is een oude traditie die in veel culturen wordt gevolgd. Het is vaak onderdeel van religieuze rituelen en begrafenisgewoonten die bedoeld zijn om respect te tonen voor de overledene en de familie te ondersteunen. In veel landen is Allerzielen de dag waarop katholieke de overledenen herdenken, Allerzielen is op 2 november de dag na Allerheiligen.
8: Samenkomen en delen:
Het leggen van bloemen op het graf kan ook een gemeenschappelijke activiteit zijn die mensen samenbrengt om hun verdriet te delen en steun te bieden aan elkaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de geboorte of sterfdag van de overledene. Over het algemeen kan het leggen van bloemen op een graf een manier zijn om gevoelens van verlies, liefde en respect te uiten, en om verbinding te maken met de herinnering aan de overledene.
Allerheiligen uitgelegd:
Allerheiligen is de viering van alle bekende en onbekende heiligen. In het jaar 731 werd 1 november aangewezen als herdenkingsdag voor heiligen van de kerk die zelf geen eigen dag hadden. De datum 1 november,erkend door de katholieke en protestantse kerken werd ingesteld door Paus Gregorius III(731-741), toen hij in de Sint-Pietersbasiliek in Rome een kapel toe wees aan alle martelaren en het bevel gaf voor een jaarlijkse viering. De oosters-orthodoxe kerk viert het op de eerste zondag na Pinksteren.
In veel culturen wordt wordt Allerheiligen gevolgd door Allerzielen, wat een dag van nationale rouw is voor alle mensen we moeten missen. Het meest gebruikelijke is dat families bij elkaar komen en bloemen bij de begraafplaats van hun dierbare brengen. Aangezien 1 november in een kouder jaargetijde plaatsvindt, is de populairste bloem de Chrysant, zowel als snijbloem als in pot.
Hoe wordt het gevierd op de wereld:
In Frankrijk heet Allerheiligen “Toussaint”en is een erkende feestdag. Elk jaar worden op 1 november ongeveer 25 miljoen potchrysanten bij Franse begraafplaatsen gezet. De begraafplaatsen zijn daardoor vol met kleur.
In Polen wordt Allerheiligen ook op 1 november gevierd en wordt het Wszystkich Swietych genoemd. Na Allerheiligen wordt Allerzielen(Zaduski) gevierd. Dit is altijd een hele drukke dag. Elke parkeerplaats bij een kerkhof staat vol en er staan rijen verkopers rondom de begraafplaats, die herfstbloemen en kaarsen verkopen. Bij militaire begraafplaatsen worden wachtsoldaten in uniform neer gezet. Chrysanten zijn “DE” bloemen en worden vooral met de dood geassocieerd. De enorme hoeveelheid brandende kaarsen in de avond geven een prachtige blik op de begraafplaatsen en zijn bedoeld om de weg naar god te verlichten.
De Slowaakse tradities lijken erg veel op die van Polen. Slowaken gaan naar familie en leggen daar soms enorme afstanden voor af. Ze gaan naar de begraafplaats waar hun voorouders liggen. De graven zijn bedekt met een bloemendeken en er worden kaarsen gebrand, het is een dag om de overleden familie te herdenken. Er wordt over het leven nagedacht en er wordt samen gegeten.
In Duitsland wordt de feestdag Allerheiligentag genoemd. Het is ook in sommige delen van Duitsland een officiële feestdag.
Een traditionele versiering die je op de begraafplaats kunt vinden is “Newwling” (een traditionele kaars gemaakt van 2 lonten van verschillende kleuren rood,wit,blauw,geel of groenrond een kegel gedraaid en aangestoken. Het is een traditie om in de ochtend naar de kerk te gaan en naar de preken te luisteren die allemaal gaan om de boodschap van het leven als een heilige. Daarna komt de familie bijeen voor een grote maaltijden, en het luisteren naar het luiden van de kerkklokken. Men zegt dat de zielen van de doden tussen de levenden op aarde ronddolen en dat het luiden van de klok een teken is om van de aarde te worden verlost. Na de maaltijd gaan de mensen naar de begraafplaats om hun dierbare te herdenken vaak nemen ze kaarsen of lantaarns mee net als bloemen en dennentakken. Kinderen krijgen Allerheiligenbrood “strietzel”. Dit zoete gevlochten brood wordt vaak na de middag tijden een feestelijk “Kaffee und Kuchen” gegeten.
In Engeland bezoeken de families ook de begraafplaats en brengen bossen bloemen mee om het graf te versieren. In de kerk kunnen op verzoek de namen van de overledenen worden voorgelezen en in sommige regio’s kan de dag eindigen met een toneelstuk.
In Italie is Allerheiligen “Festa di Tutti i Santi”zowel een religieuze als een nationale feestdag. Elk jaar op 1 november viert men de katholieke heiligen samen. Het is een dag dat men familie en vrienden bezoekt elkaar geschenken geeft en de beste wensen uitspreekt. Als Italianen dezelfde naam hebben als een heilige is het voor hun ook een bijzondere dag.
Spanje viert deze feestdagverspreid over 2 dagen namelijk 31 oktober 1 en 2 november. Het wordt voornamelijk de dag van de doden genoemd. Festivals en processies zijn een belangrijk onderdeel van deze traditie, net als het opvoeren van een toneelstuk “Don Juan Tenorio”. Aan het eind van de dag komen de mensen samen op de begraafplaats om te bidden voor een overleden dierbare en leggen goudsbloemen en geschenken naast het graf van hun geliefden.
Welke bloemen leggen we op het graf?
Het leggen van bloemen op het graf is een wijdverspreide traditie in veel culturen over de hele wereld. Bloemen worden vaak gebruikt als een manier om respect, liefde, en eerbetoon te tonen aan de overledene. De keuze van de bloemen kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur, culturele tradities en betekenissen die aan verschillende bloemen worden toegeschreven. Hier zijn enkele algemene punten om te overwegen:
Het neerleggen van bloemen op het graf is manier om respect, liefde, en eerbetoon te tonen aan de overledene. De keuze van de bloemen kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur, culturele tradities en betekenissen die aan verschillende bloemen worden toegeschreven. Hier zijn enkele algemene punten om te overwegen:
- Lelies:
Lelies worden vaak geassocieerd met de dood en rouw, en worden vaak gekozen voor begrafenissen. Witte lelies symboliseren vaak zuiverheid en herinnering. Misschien een geschikte keuze, maar dat hangt wel af van de persoonlijkheid van de overledene. Was de overledene een kleurrijk persoon dan is een andere bloem misschien een beter keuze. - Rozen:
Rozen zijn een populaire keuze voor begrafenissen en ze dragen verschillende betekenissen afhankelijk van hun kleur. Rode rozen kunnen liefde en respect symboliseren, terwijl witte rozen puurheid en onschuld kunnen vertegenwoordigen. - Chrysanten:
In veel culturen worden chrysanten gezien als een symbool van rouw en worden ze vaak gebruikt bij begrafenissen. Tegenwoordig zijn er veel nieuwe variëteiten met verschillende bloemvormen en kleuren, hierdoor heeft de chrysant zijn imago van oubollig veranderd in hip. - Anjers:
Anjers zijn bloemen die vaak worden geassocieerd met rouw en verdriet. Je ziet ze daarom regelmatig terug in rouwbloemstukken of rouwboeketten. Het is geen bloem met een hip imago maar wel vaak de lievelingsbloem van ouderen. - Orchideeën:
Orchideeën worden soms gebruikt om respect en waardering te tonen aan de overledene. Ze symboliseren vaak schoonheid en verfijning. Door de schoonheid van de Orchidee krijgt bloemwerk vaak een cheque uitstraling.
-
Rouwboeketten:
Dit zijn handgewonden boeketten die vaak plat worden geschrikt, zodat ze kunnen worden neer gelegd bij de uitvaart. Ze kunnen verschillende soorten bloemen en kleuren bevatten. Let wel op dat de keuze voor een rouwboeket bij warm weer misschien niet de juiste is. De boeketten worden niet in steekschuim gestoken en krijgen daarom geen water, tenzij ze op water worden gezet door de uitvaart onderneming of familie. Laat je de bloemen bezorgen op de dag van de uitvaart dan is een rouwboeket een goede keuze voor bloemen op het graf.
Rouwarrangementen:
Dit zijn op steekschuim gestoken bloemstukken, hierdoor krijgen de bloemen voor een paar dagen voldoende water. Rouwbloemstukken kun je bestellen in verschillende vormen opgestoken met diverse bloemen in allerlei kleuren. Populaire vormen zijn de druppelvorm, rond en ovaal.
-
Kistversiering:
Dit zijn over het algemeen grotere bloemstukken die worden gestoken in steekschuim, een kistversiering is bedoeld voor op de kist. Om deze reden hebben ze meestal een langwerpige vorm en zijn ze leverbaar in verschillende grote. Uiteraard kunnen de kostversieringen volledig worden aangepast kwa kleur en bloem keuze.
-
Rouwharten en kransen.
Deze op steekschuim gestoken bloemstukken zijn verkrijgbaar in de vorm van een hart of ronde krans. Door de vorm van het steekschuim worden deze vaak compact opgestoken, op deze manier blijft de vorm behouden en ontstaat een prachtig rouwhart of krans.
Bloemkleuren:
De kleur van de bloemen kan ook betekenissen overbrengen. Wit wordt vaak geassocieerd met puurheid en vrede, rood met liefde en respect, geel met vriendschap en vreugde, enzovoort.
Persoonlijke voorkeur: Uiteindelijk hangt de keuze van bloemen af van de persoonlijke voorkeur van degenen die de bloemen op het graf leggen. Sommige mensen kiezen bloemen die de overledene mooi vond, terwijl anderen kiezen voor bloemen die een betekenis hebben die ze willen overbrengen.
Het is belangrijk om te onthouden dat verschillende culturen en religies verschillende tradities en symboliek kunnen hebben met betrekking tot begrafenissen en rouwbloemen. Het is daarom raadzaam om rekening te houden met de tradities en voorkeuren van de familie en vrienden van de overledene bij het kiezen voor bloemen op het graf.
Heb je nog vragen over het onderwerp bloemen op het graf, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.
Passende bloemen voor een uitvaart, kies de juiste rouwbloemen.
Bloemen spelen een belangrijke rol bij een uitvaart, ze dragen bij aan het creëren van een sfeer van respect, troost en herdenking. Het kiezen van de juiste bloemen voor een uitvaart kan een emotionele en symbolische betekenis hebben. In dit blog bespreken we enkele richtlijnen en tips om passende bloemen te kiezen voor een uitvaart.
Deze richtlijnen kunnen je helpen bij de juiste keuze rouwbloemen
- Overweeg de Persoonlijkheid van de Overledene
Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van bloemen voor een uitvaart is de persoonlijkheid van de overledene. Welke bloemen zouden het beste passen bij wie hij of zij was? Als de persoon bijvoorbeeld van eenvoud en natuur hield, kunnen wilde bloemen of zachte kleuren geschikt zijn. Als ze juist kleurrijk en levendig waren, overweeg dan heldere bloemen die hun levendigheid weerspiegelen.
- Betekenissen en Symboliek
Verschillende bloemen hebben verschillende symbolische betekenissen. Het is een goed idee om te overwegen welke boodschap je wilt overbrengen. Bijvoorbeeld, lelies staan vaak voor onschuld en zuiverheid, terwijl rozen liefde en respect symboliseren. Denk na over welke symboliek het beste past bij de overledene en de boodschap die je wilt overbrengen.
- Kleuren en Stijlen
De kleurkeuze van de bloemen kan ook belangrijk zijn. Traditioneel worden vaak witte en lichte kleuren gebruikt voor uitvaarten, omdat ze symbool staan voor zuiverheid en onschuld. Echter, de trend verschuift steeds meer naar het gebruik van bonte kleuren om het leven van de overledene te vieren. Heldere en vrolijke kleuren kunnen een eerbetoon zijn aan de vreugdevolle momenten die ze hebben gedeeld.
- Rouwbloemstukken en Arrangementen
Er zijn verschillende soorten bloemstukken en arrangementen die geschikt zijn voor uitvaarten. Rouwboeketten, rouwkransen, rouw arrangementen, kistversieringen en rouwherten behoren tot de meest voorkomende. Een rouwkrans, bijvoorbeeld, symboliseert de oneindige kringloop van het leven. Kies het type bloemstuk dat het beste past bij de uitvaartplechtigheid en de locatie.
- Overleg met een deBloemist.nl
Het kan nuttig zijn om te overleggen met ons we hebben veel ervaring bij het kiezen van bloemen voor een uitvaart. We kunnen advies geven over welke bloemen het meest geschikt zijn en hoe ze het beste kunnen worden gecombineerd en gepresenteerd.
Het selecteren van de juiste bloemen voor een uitvaart is een persoonlijke en betekenisvolle keuze. Het helpt bij het creëren van een gedenkwaardige en respectvolle sfeer. Onthoud dat er geen strikte regels zijn, en dat het belangrijkste is om bloemen te kiezen die de persoonlijkheid en herinneringen van de overledene eren, terwijl ze troost bieden aan de rouwende familie en vrienden.
Welke kleur past het beste in een rouwboeket?
Bij ons kun je een rouwboeket bestellen in allerlei soorten en kleuren. Eigenlijk is iedere kleur geschikt voor een rouwboeket. Er zijn wel een paar kleuren die veel worden gebruikt, zoals wit, wit staat voor puurheid en onschuld. Een andere veel gebruike kleur is rood, deze kleur staat voor liefde en respect. Bont gekleurde bloemen worden ook veel gebruikt in rouwboeketten, zeker als dit past bij het karakter van de overledene.
Rouwbloemen met kaart of lint
Bij een rouwboeket wordt meestal een persoonlijke boodschap toegevoegd op een kaartje of een bedrukt rouwlint. Op beide is genoeg ruimte voor een persoonlijke afscheidstekst, op de kaart aan de binnenzijde of de achterkant. Een lint bestaat uit 2 slippen, deze kunnen beide aan de voorkant worden bedrukt met tekst.
Persoonlijke wensen voor rouwbloemen
Bovenstaande richtlijnen zijn niet verplicht, je kunt ze gebruiken bij je de keuze van de juiste rouwbloemen. Heb je meer advies nodig bij je keuze neem dan gerust contact op met ons, dan proberen we je vragen te beantwoorden en je te helpen bij je keuze.
Ander Blog over dit onderwerp; Waarom leggen we bloemen op het graf,
Calla – Stijl, eenvoud en vrolijkheid in één
De Calla, die ook luistert naar de naam Zantedeschia, is een graag geziene stijlvolle gast op feestelijke gelegenheden.
Deze prachtig gevormde bloem doet ’t goed in luxe boeketten, corsages en decoraties, maar komt ook helemaal tot zijn recht bij jouw thuis in de vaas.
Calla kleuren en vormen
Wat betreft kleur biedt de Calla je genoeg keuze. De bloem is er in wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen, zwart en tweekleurig.
Wat het meest opvalt aan de Calla is de prachtig gestileerde kelk. Deze kelk is eigenlijk een bloemblad en groeit sereen en statig uit de stengel.
Het is een soort schub die langzaam opent tot je diep in het hart kunt kijken. De echte bloemetjes zijn heel klein en bevinden zich op de sensuele bloeikolf in de kelkvorm.
Symboliek
De Calla heeft verschillende symbolische betekenissen. Hij wordt gezien als bloem van zuiverheid en sympathie en staat voor schoonheid.
Ook ziet men de Calla als geluksbloem. Dit stamt nog uit de tijden van de Grieken en Romeinen.
Zij associeerden deze bloem met feesten en plezier omdat de bloemvorm lijkt op een kelk die gebruikt werd om mee te proosten.
Hoewel er inmiddels eeuwen verstreken zijn, heeft de Calla deze betekenis altijd gehouden.
Herkomst
Deze bloem luisterde vroeger naar de indrukwekkende naam: Ethiopische aronskelk. Hij komt uit een gebied dat zich uitstrekt van Zuid-Afrika tot Malawi, waar hij groeit in moerassen.
In de gebieden waar hij groeit, is het afwisselend zompig of uitgedroogd. Dat maakt dat de Calla niet alleen mooi is, maar ook sterk.
Bloemen of cadeaus bezorgen
Sinds 1991 is deBloemist de specialist in bloemen bezorgen, zowel op nationaal als internationaal niveau.
deBloemist biedt u een ruime keuze aan boeketten en bloemstukken die u kunt bestellen.
Voor iedere gelegenheid een passend cadeau, laat bijvoorbeeld een fruitmand bezorgen als beterschapswens, of kies een van onze andere cadeaus zoals champagne, knuffels, ballonnen of wijn.