Bezorging 6 dagen per week & op dezelfde dag
Meer dan 25 jaar ervaring
7 dagen versgarantie
We scoren een 8.8/10 bij onze klanten
Naar alle inspiratie

Waarom leggen we bloemen op het graf?

Thomas deBloemist
profiel foto thomas

Waarom leggen we bloemen op het graf?

Op veel plekken in de wereld is het een traditie om bloemen op het graf te leggen. Om verschillende betekenissen en doeleinden, afhankelijk van de cultuur, persoonlijke overtuiging of religie. We hebben een aantal redenen op een rijtje gezet:

1: Eerbied en respect:

Bloemen op het graf leggen als een manier om respect en eerbied te tonen aan de overledene. Bloemen worden beschouwd als een symbool van schoonheid en tederheid, met het neer leggen van bloemen op het graf toon je liefde en waardering voor de overledene.

2: Herdenking:

Bloemen kunnen dienen als een tastbare herinnering aan de overledene. Ze kunnen helpen bij het oproepen van positieve herinneringen, en gebeurtenissen. Deze herinneringen zijn belangrijk bij het herdenken en verwerken van verdriet.

3: Troost:

Voor veel mensen hebben bloemen een kalmerend en troostend effect. Het zien van kleurrijke bloemen op het graf kan een gevoel van vrede en sereniteit brengen te midden van verdriet. Hierdoor kan het neerleggen van bloemen troost bieden aan de nabestaande en helpen bij het verwerkingsproces.

4: Symboliek:

Verschillende bloemen hebben verschillende symbolische betekenissen, daarnaast kun je er voor kiezen om de lievelingsbloem van de overledene op het graf te leggen. Enkele voorbeelden van symbolische betekenissen, lelies worden vaak geassocieerd met zuiverheid, rozen met liefde en respect, en chrysanten met rouw. Door specifieke bloemen te kiezen, kunnen mensen bepaalde emoties en betekenissen overbrengen.

5: Verbinding met de natuur:

Bloemen zijn een deel van de natuur en worden vaak geassocieerd met de levenscyclus. Het leggen van bloemen op het graf kan een gevoel van verbinding met de natuur en de voortgang van het leven vertegenwoordigen.

6: Uiting van emotie:

Soms kunnen woorden ontoereikend lijken om rouw en verdriet uit te drukken. Bloemen kunnen fungeren als een manier om emoties uit te drukken die moeilijk onder woorden te brengen zijn. Het neer leggen van de lievelingsbloem van de overledene of een bloem met een duidelijke betekenis kan soms meer zeggen dan woorden.

7: Traditie en ritueel:

Bloemen leggen op graven is een oude traditie die in veel culturen wordt gevolgd. Het is vaak onderdeel van religieuze rituelen en begrafenisgewoonten die bedoeld zijn om respect te tonen voor de overledene en de familie te ondersteunen. In veel landen is Allerzielen de dag waarop katholieke de overledenen herdenken, Allerzielen is op 2 november de dag na Allerheiligen.

8: Samenkomen en delen:

Het leggen van bloemen op het graf kan ook een gemeenschappelijke activiteit zijn die mensen samenbrengt om hun verdriet te delen en steun te bieden aan elkaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de geboorte of sterfdag van de overledene. Over het algemeen kan het leggen van bloemen op een graf een manier zijn om gevoelens van verlies, liefde en respect te uiten, en om verbinding te maken met de herinnering aan de overledene.

Allerheiligen uitgelegd:

Allerheiligen is de viering van alle bekende en onbekende heiligen. In het jaar 731 werd 1 november aangewezen als herdenkingsdag voor heiligen van de kerk die zelf geen eigen dag hadden. De datum 1 november,erkend door de katholieke en protestantse kerken werd ingesteld door Paus Gregorius III(731-741), toen hij in de Sint-Pietersbasiliek in Rome een kapel toe wees aan alle martelaren en het bevel gaf voor een jaarlijkse viering. De oosters-orthodoxe kerk viert het op de eerste zondag na Pinksteren.

In veel culturen wordt wordt Allerheiligen gevolgd door Allerzielen, wat een dag van nationale rouw is voor alle mensen we moeten missen. Het meest gebruikelijke is dat families bij elkaar komen en bloemen bij de begraafplaats van hun dierbare brengen. Aangezien 1 november in een kouder jaargetijde plaatsvindt, is de populairste bloem de Chrysant, zowel als snijbloem als in pot.

Hoe wordt het gevierd op de wereld:
In Frankrijk heet Allerheiligen “Toussaint”en is een erkende feestdag. Elk jaar worden op 1 november ongeveer 25 miljoen potchrysanten bij Franse begraafplaatsen gezet. De begraafplaatsen zijn daardoor vol met kleur.

In Polen wordt Allerheiligen ook op 1 november gevierd en wordt het Wszystkich Swietych genoemd. Na Allerheiligen wordt Allerzielen(Zaduski) gevierd. Dit is altijd een hele drukke dag. Elke parkeerplaats bij een kerkhof staat vol en er staan rijen verkopers rondom de begraafplaats, die herfstbloemen en kaarsen verkopen. Bij militaire begraafplaatsen worden wachtsoldaten in uniform neer gezet. Chrysanten zijn “DE” bloemen en worden vooral met de dood geassocieerd. De enorme hoeveelheid brandende kaarsen in de avond geven een prachtige blik op de begraafplaatsen en zijn bedoeld om de weg naar god te verlichten.

De Slowaakse tradities lijken erg veel op die van Polen. Slowaken gaan naar familie en leggen daar soms enorme afstanden voor af. Ze gaan naar de begraafplaats waar hun voorouders liggen. De graven zijn bedekt met een bloemendeken en er worden kaarsen gebrand, het is een dag om de overleden familie te herdenken. Er wordt over het leven nagedacht en er wordt samen gegeten.

In Duitsland wordt de feestdag Allerheiligentag genoemd. Het is ook in sommige delen van Duitsland een officiële feestdag.
Een traditionele versiering die je op de begraafplaats kunt vinden is “Newwling” (een traditionele kaars gemaakt van 2 lonten van verschillende kleuren rood,wit,blauw,geel of groenrond een kegel gedraaid en aangestoken. Het is een traditie om in de ochtend naar de kerk te gaan en naar de preken te luisteren die allemaal gaan om de boodschap van het leven als een heilige. Daarna komt de familie bijeen voor een grote maaltijden, en het luisteren naar het luiden van de kerkklokken. Men zegt dat de zielen van de doden tussen de levenden op aarde ronddolen en dat het luiden van de klok een teken is om van de aarde te worden verlost. Na de maaltijd gaan de mensen naar de begraafplaats om hun dierbare te herdenken vaak nemen ze kaarsen of lantaarns mee net als bloemen en dennentakken. Kinderen krijgen Allerheiligenbrood “strietzel”. Dit zoete gevlochten brood wordt vaak na de middag tijden een feestelijk “Kaffee und Kuchen” gegeten.

In Engeland bezoeken de families ook de begraafplaats en brengen bossen bloemen mee om het graf te versieren. In de kerk kunnen op verzoek de namen van de overledenen worden voorgelezen en  in sommige regio’s kan de dag eindigen met een toneelstuk.

In Italie is Allerheiligen “Festa di Tutti i Santi”zowel een religieuze als een nationale feestdag. Elk jaar op 1 november viert men de katholieke heiligen samen. Het is een dag dat men familie en vrienden bezoekt elkaar geschenken geeft en de beste wensen uitspreekt. Als Italianen dezelfde naam hebben als een heilige is het voor hun ook een bijzondere dag.

Spanje viert deze feestdagverspreid over 2 dagen namelijk 31 oktober 1 en 2 november. Het wordt voornamelijk de dag van de doden genoemd. Festivals en processies zijn een belangrijk onderdeel van deze traditie, net als het opvoeren van een toneelstuk “Don Juan Tenorio”. Aan het eind van de dag komen de mensen samen op de begraafplaats om te bidden voor een overleden dierbare en leggen goudsbloemen en geschenken naast het graf van hun geliefden.

Welke bloemen leggen we op het graf

Welke bloemen leggen we op het graf?

Het leggen van bloemen op het graf is een wijdverspreide traditie in veel culturen over de hele wereld. Bloemen worden vaak gebruikt als een manier om respect, liefde, en eerbetoon te tonen aan de overledene. De keuze van de bloemen kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur, culturele tradities en betekenissen die aan verschillende bloemen worden toegeschreven. Hier zijn enkele algemene punten om te overwegen:

Het neerleggen van bloemen op het graf is manier om respect, liefde, en eerbetoon te tonen aan de overledene. De keuze van de bloemen kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur, culturele tradities en betekenissen die aan verschillende bloemen worden toegeschreven. Hier zijn enkele algemene punten om te overwegen:

 • Lelies:
  Lelies worden vaak geassocieerd met de dood en rouw, en worden vaak gekozen voor begrafenissen. Witte lelies symboliseren vaak zuiverheid en herinnering. Misschien een geschikte keuze, maar dat hangt wel af van de persoonlijkheid van de overledene. Was de overledene een kleurrijk persoon dan is een andere bloem misschien een beter keuze.
 • Rozen:
  Rozen zijn een populaire keuze voor begrafenissen en ze dragen verschillende betekenissen afhankelijk van hun kleur. Rode rozen kunnen liefde en respect symboliseren, terwijl witte rozen puurheid en onschuld kunnen vertegenwoordigen.
 • Chrysanten:
  In veel culturen worden chrysanten gezien als een symbool van rouw en worden ze vaak gebruikt bij begrafenissen. Tegenwoordig zijn er veel nieuwe variëteiten met verschillende bloemvormen en kleuren, hierdoor heeft de chrysant zijn imago van oubollig veranderd in hip.
 • Anjers:
  Anjers zijn bloemen die vaak worden geassocieerd met rouw en verdriet. Je ziet ze daarom regelmatig terug in rouwbloemstukken of rouwboeketten. Het is geen bloem met een hip imago maar wel vaak de lievelingsbloem van ouderen.
 • Orchideeën:
  Orchideeën worden soms gebruikt om respect en waardering te tonen aan de overledene. Ze symboliseren vaak schoonheid en verfijning. Door de schoonheid van de Orchidee krijgt bloemwerk vaak een cheque uitstraling.

 

 • Rouwboeketten:

  Dit zijn handgewonden boeketten die vaak plat worden geschrikt, zodat ze kunnen worden neer gelegd bij de uitvaart. Ze kunnen verschillende soorten bloemen en kleuren bevatten. Let wel op dat de keuze voor een rouwboeket bij warm weer misschien niet de juiste is. De boeketten worden niet in steekschuim gestoken en krijgen daarom geen water, tenzij ze op water worden gezet door de uitvaart onderneming of familie. Laat je de bloemen bezorgen op de dag van de uitvaart dan is een rouwboeket een goede keuze voor bloemen op het graf.

  rouwboeket gemengde rozen

  Rouwarrangementen:

  Dit zijn op steekschuim gestoken bloemstukken, hierdoor krijgen de bloemen voor een paar dagen voldoende water. Rouwbloemstukken kun je bestellen in verschillende vormen opgestoken met diverse bloemen in allerlei kleuren. Populaire vormen zijn de druppelvorm, rond en ovaal.

  rouwarrangement oranje zalm

 • Kistversiering:

  Dit zijn over het algemeen grotere bloemstukken die worden gestoken in steekschuim, een kistversiering is bedoeld voor op de kist. Om deze reden hebben ze meestal een langwerpige vorm en zijn ze leverbaar in verschillende grote. Uiteraard kunnen de kostversieringen volledig worden aangepast kwa kleur en bloem keuze.

  Kistversiering van rozen

 • Rouwharten en kransen.

  Deze op steekschuim gestoken bloemstukken zijn verkrijgbaar in de vorm van een hart of ronde krans. Door de vorm van het steekschuim worden deze vaak compact opgestoken, op deze manier blijft de vorm behouden en ontstaat een prachtig rouwhart of krans.

krans roze lila

 

Bloemkleuren:

De kleur van de bloemen kan ook betekenissen overbrengen. Wit wordt vaak geassocieerd met puurheid en vrede, rood met liefde en respect, geel met vriendschap en vreugde, enzovoort.

Persoonlijke voorkeur: Uiteindelijk hangt de keuze van bloemen af van de persoonlijke voorkeur van degenen die de bloemen op het graf leggen. Sommige mensen kiezen bloemen die de overledene mooi vond, terwijl anderen kiezen voor bloemen die een betekenis hebben die ze willen overbrengen.

Het is belangrijk om te onthouden dat verschillende culturen en religies verschillende tradities en symboliek kunnen hebben met betrekking tot begrafenissen en rouwbloemen. Het is daarom raadzaam om rekening te houden met de tradities en voorkeuren van de familie en vrienden van de overledene bij het kiezen voor bloemen op het graf.

Heb je nog vragen over het onderwerp bloemen op het graf, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.


Ontvang de nieuwste trends, tips en tricks direct in je mailbox

Hebben we je geïnspireerd, en wil je dat graag blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt dat ongeveer één keer per maand leuke inspiratie, kortingen of tips.

Door je aan te melden voor onze nieuwsbrief ga je ermee akkoord dat we je gegevens verwerken. Cookie- en privacy policy

Interessante inspiratie en tips voor jouw onderneming

Lees onze blogs en blijf op de hoogte van de nieuwtjes, interessante weetjes en handige tips.
Terug naar boven