Fritillaria – Helemaal ondersteboven van deze bijzondere lentebloem
Fritillaria – Helemaal ondersteboven van deze bijzondere lentebloem
Lekker ontspannen laten hangen, die fritillaria, en genieten van deze bijzondere bloem die vernoemd is naar een vogel: kievitsbloem.
De bloem en de vogel bloeien beide op in april/mei. Zodra de lente zich aandient en de eerste voorjaarsbloemen hun kopjes boven de grond steken, is het tijd om de bijzondere fritillaria te bewonderen. Deze elegante bloem met haar opvallende hangende kelken is een waar juweeltje in elke voorjaarstuin. Laten we eens dieper duiken in de wereld van deze fascinerende voorjaarsbloem.
Fritillaria – Kleuren en vormen
Fritillaria’s zijn er in het groot en heel klein en in verrassend prachtige kleuren.
Rood, oranje, geel en paars-wit met een soort schaakbordachtig patroon. Maar ook groen met bruin-oranje vlekken en roodpaars met gele randjes.
En dan nog wat bijzondere kleurvarianten: groen met paarse streepjes en groen met oudroze. Bij elkaar zijn er zo’n 100 soorten.
Het is een erg bijzonder bolgewas, waar voorzichtig mee omgegaan moet worden. De bollen hebben geen huid, dus ze zijn veel kwetsbaarder dan bijvoorbeeld de tulpenbol.
En heb je last van mollen en muizen in of om je huis? Ze zijn zo weg als ze deze blije voorjaarsflora ruiken.
Fritillaria meleagris (Kievitsbloem) – Deze delicate schoonheid heeft karakteristieke paars-wit geblokte, hangende bloemen die doen denken aan een schaakbord. Ze wordt niet voor niets ook wel ‘schaakbloem’ genoemd.
Fritillaria persica – Een donkere schoonheid met diep purperen tot bijna zwarte bloemen die in clusters langs de stengel groeien.
Fritillaria michailovskyi – Een kleinere soort met chocoladebruine bloemen met gele randen.
Symboliek van de fritillaria
Waarom de fritillaria haar bloem zo laat hangen? Volgens de legende bogen alle bloemen voor Jezus toen hij op weg was naar Golgotha in de tuin van Gethsemane.
Dit deden ze uit respect. Eén bloem bleef arrogant rechtop staan. Een engel daalde neer en gaf de bloem op haar donder. De fritillaria bloosde van schaamte en liet direct haar bloem hangen.
En die bleef dus hangen… en huilen. De tranen blijven vloeien in de vorm van glimmende druppels nectar.
Verzorging en teelt
Het planten van fritillaria-bollen is eenvoudig, maar vereist wel enkele specifieke aandachtspunten:
- Planttijd: Plant de bollen in het najaar, tussen september en november.
- Standplaats: De meeste fritillaria’s houden van een zonnige tot halfschaduw standplaats.
- Bodem: Een goed gedraineerde, vochtige maar niet natte bodem is ideaal. De keizerskroon verdraagt geen natte voeten!
- Plantdiepte: Plant de bollen op ongeveer drie keer hun eigen hoogte.
- Bijzonderheid: De bollen van de keizerskroon hebben een specifieke geur die muizen en mollen zou afschrikken, waardoor ze een natuurlijke tuinbeschermer zijn.
Oorsprong en geschiedenis
De fritillaria, ook wel bekend als de kievitsbloem (Fritillaria meleagris) of keizerskroon (Fritillaria imperialis), behoort tot de familie van de lelies. De naam ‘fritillaria’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘fritillus’, wat dobbelsteenbeker betekent – een verwijzing naar de karakteristieke, hangende bloemen.
De fritillaria kent haar oorsprong in gebieden van Europa tot Azië. De keizerskroon werd al in de 16e eeuw vanuit Turkije naar Europa gebracht, waar ze al snel een favoriet werd in koninklijke tuinen. De kievitsbloem is inheems in vochtige weidegebieden van Europa en werd vroeger veelvuldig in Nederland aangetroffen, maar is tegenwoordig een beschermde soort in het wild.
Natuurbehoud
De wilde kievitsbloem (Fritillaria meleagris) is in Nederland een beschermde plant geworden vanwege haar zeldzaamheid. Er zijn nog enkele natuurgebieden waar deze prachtige bloem in het wild voorkomt, zoals de uiterwaarden langs de Overijsselse Vecht en enkele gebieden in Noord-Holland.
Een Bijzonder Boeket met Fritillaria’s Laten Bezorgen
Verras iemand speciaal met een prachtig fritillaria-boeket, bezorgd door dé bloemspecialist van Nederland. Al meer dan dertig jaar verzorgt deBloemist.nl nationale en internationale leveringen met passie en vakmanschap.
Fritillaria’s zijn echte showstoppers in elk arrangement. Met hun sierlijke vorm en unieke kleurpatronen brengen ze een verrassend en dramatisch element in voorjaarsboeketten. Kies voor de majestueuze keizerskroon als indrukwekkend middelpunt in grotere arrangementen, of laat de elegante kievitsbloemen hun subtiele charme tonen in een verfijndere compositie.
Bij deBloemist.nl vind je niet alleen een uitgebreide collectie boeketten en bloemstukken, maar ook perfecte cadeaus voor elke gelegenheid. Stuur een vrolijke fruitmand als beterschapswens, of maak je verrassing compleet met champagne, knuffels, feestelijke ballonnen of een fijne fles wijn. Voor elk moment en elke stemming hebben wij het perfecte geschenk.