{"id":4079,"date":"2018-04-24T00:00:00","date_gmt":"2018-04-23T22:00:00","guid":{"rendered":"https:\/\/debloemist.nl\/hortensia-woonplant-van-de-maand-april\/"},"modified":"2023-06-07T08:29:29","modified_gmt":"2023-06-07T06:29:29","slug":"hortensia-woonplant-van-de-maand-april","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/debloemist.nl\/inspiratie\/hortensia-woonplant-van-de-maand-april\/","title":{"rendered":"De hortensia: woonplant van de maand april"},"content":{"rendered":"

De hortensia: woonplant van de maand april<\/h2>\n

De hortensia grote bloemschermen, sprookjesachtige kleuren, schoonheid in overvloed \u2013 als er hortensia’s zijn is het voorjaar \u00e9cht begonnen.<\/p>\n

Bloemenbom<\/h3>\n

Hortensia is een voluptueuze beauty met veel grote bloemen die heel verrassend tijdens de bloei van kleur kunnen veranderen.
\nDe plant maakt altijd een rijke indruk, met grote bolle bloemschermen vol kleine stervormige bloemen.
\nIn huis zorgt hij voor een romantische sfeer en vangt op een fantastische manier het licht.
\nDe bloemetjes zijn net facetten, er is er altijd wel eentje die opvalt, hoe je er ook naar kijkt.
\nBij hortensia denk je meteen aan de lange, lichte dagen van het voorjaar en de sfeer van de zomer.<\/p>\n

Hortensia, en wel hierom!<\/h3>\n

Hortensia geurt licht zoet en is verkrijgbaar in speciaal gekweekte planten met \u00e9\u00e9n bloem tot kloeke binnenstruik, en alles daar tussenin.
\nWit, blauw, roze, paars, lila, rood, groen, gemengd \u2013 de plant is verkrijgbaar in buitenaards mooie kleuren.
\nNa de bloei knip je de bloemen eruit en geef je je hortensia een tweede leven buiten. Dat kan als de IJsheiligen voorbij zijn.
\nDe naam zegt het al. De Latijnse naam van hortensia is Hydrangea. Dat betekent letterlijk watervat. \u2018Hydro\u2019 is water en\u00a0 \u2018angeion\u2019 vat of kruik.\u00a0De naam duidt op de belangrijkste voorwaarde voor een mooie hortensia: voldoende water.<\/p>\n

Moederdag<\/h3>\n

Hortensia staat symbool voor gratie, schoonheid en overvloed (vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm), maar ook voor dankbaarheid en oprechte gevoelens: het is een populair Moederdagcadeau.<\/p>\n

Blauw eiland<\/h3>\n

De plant groeit in het wild in Zuid- en Oost-Azi\u00eb en Noord- en Zuid-Amerika.
\nSommige soorten hebben zich ontwikkeld tot grote bomen, andere blijven kleine compacte struiken.
\nOp de Azoren staat Faial Island bekend als het \u2018blauwe eiland\u2019, vanwege de overvloedige aanwezigheid van hortensia’s.<\/p>\n

Mooie kleuren<\/h3>\n

Blauwe hortensia’s hebben vanaf augustus, als ze nieuwe knoppen gaan aanmaken, graag een beetje kali-aluin of aluminiumsulfaat als extraatje, voor een\u00a0 mooie kleur.
\nRoze bloemen vragen om kalk en door kali-aluin aan rode hortensia’s toe te voegen, worden ze paars.<\/p>\n

Liefdeslink<\/h3>\n

De naam Hortensia werd voor het eerst gebruikt in 1771 door de Franse plantkundige Philibert Commerson. Het vermoeden bestaat dat hij de bloem naar een vrouw vernoemde voor wie hij een zwak had.
\nVerschillende dames worden genoemd als zijn inspiratiebron. Zoals koningin Hortense, dochter van Josephine de Beauharnais en Napoleon.\u00a0Of Hortense de Nassau, dochter van de prins van Nassau.<\/p>\n

Zo blijft Hortensia lang mooi<\/h3>\n

Hortensia staat het liefst licht, maar niet in de volle zon. Op een te warme plek maakt de plant minder bloemen aan.
\nHortensia is een doordrinker. Voorkom slaphangen, zorg dat de plant altijd een licht vochtige kluit heeft.
\nOmdat groei en bloei hortensia veel energie kost, doe je de plant met eens in de twee weken wat plantenvoeding een groot plezier.
\nNiet meer voeding geven, want dan verliest de plant zijn compacte vorm.
\nEen slap geworden hortensia kan met voldoende water op een koele plek helemaal herstellen<\/p>\n

Chic & simpel<\/h3>\n

Omdat hortensia van zichzelf al zo’n spektakelstuk is, hou je de basis het best rustig: grijzig terracotta, gebleekt terracotta of een LBP (Little Black Planter).
\nKies voor een beetje robuuste pot, dat contrasteert mooi met de elegante bloemen.<\/p>\n

Bloemen bezorgen<\/h3>\n

Sinds 1991 is deBloemist de specialist in bloemen bezorgen, zowel op nationaal als internationaal niveau.
\ndeBloemist biedt u een ruime keuze aan boeketten en bloemstukken die u kunt bestellen.
\nVoor iedere gelegenheid een passend cadeau, laat bijvoorbeeld een fruitmand als beterschapwens bezorgen, of kies een van onze andere cadeaus zoals champagne, knuffels, ballonnen of wijn.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Hortenia plant van de maand, licht geurend en in heel veel kleuren. Prachige plant voor binnen en buiten.<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":12306,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"footnotes":""},"categories":[643,1],"acf":[],"lang":"nl","translations":{"nl":4079},"pll_sync_post":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/debloemist.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4079"}],"collection":[{"href":"https:\/\/debloemist.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/debloemist.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/debloemist.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/debloemist.nl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=4079"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/debloemist.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4079\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/debloemist.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/12306"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/debloemist.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=4079"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/debloemist.nl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=4079"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}